Onderzoek naar domeinen en doelgroepenHealth

Trendwatchers stellen dat we door corona in sterke mate op zoek gaan naar manieren om ons gezond en fit te voelen. Niet alleen tijdens corona, maar ook daarna. Het wordt onderdeel van het ‘nieuwe normaal’. Dit biedt kansen voor merken. Maar hoe ziet die focus op gezondheid er nu uit in Nederland?

Dagelijks bezig met gezonde leefstijl
In ons onderzoek geeft 60% van de Nederlanders inderdaad aan dat corona van invloed is op de manier waarop men met gezondheid bezig is. Opvallend is dat die invloed zowel positief als negatief is. Positief is dat men nu meer tijd heeft om bewust inkopen te doen en (gezond) eten te bereiden. Maar aan de andere kant geeft men ook dat meer stress te hebben door corona, minder te bewegen en meer te snacken.

Een kwart van de Nederlanders geeft aan dagelijks bezig te zijn met een gezonde leefstijl, meer dan voor corona. Daaronder valt bijvoorbeeld goed, gevarieerd en vers eten. Maar ook het slikken van vitamines wordt genoemd. Vitamine C, D, Magnesium en multivitaminen worden al relatief vaak geslikt, maar door corona nog meer. Genoemde redenen hiervoor zijn o.a. omdat men minder buiten komt, of voor het verhogen van de weerstand.

Minder motivatie om te sporten
Door corona is 46% minder gaan sporten, slechts 11% is dit meer gaan doen. Dit komt o.a. omdat sportscholen zijn gesloten, maar ook omdat men niet meer op de fiets naar school of werk gaat. Als men gaat sporten dan is het – meer dan voor corona – om gezond te blijven, om af te vallen en om het hoofd leeg te maken.

Sinds corona is er een groot aanbod van online sportlessen. Slechts 11% geeft aan hier gebruik van te maken. 63% van de Nederlanders geeft aan niet op de hoogte te zijn van het aanbod. Als men dat wel is, dan vooral via FB en insta.

Snacken én gezond eten door corona
Voeding wordt steeds genoemd als belangrijk manier om gezond te blijven. Bijna de helft van de Nederlanders geeft ook aan anders te zijn gaan eten sinds de crisis, zowel in positieve als in negatieve zin. Aan de ene kant is men meer gaan snacken en lekkere dingen gaan eten door corona, aan de andere kant neemt men juist te tijd om uitgebreid te koken.

31% van de Nederlanders geeft aan meer uit te geven aan eten door corona. Men bestelt vaker eten, men heeft meer eetmomenten thuis en verse groente en fruit zijn relatief duur. Aan de andere kant geeft men ook minder geld uit aan eten (16%). Dit komt met name omdat men minder vaak uit eten kan en omdat er minder verleiding door het doen van online boodschappen.

Sinds de start van corona probeert 15% van de Nederlanders vaker nieuwe recepten uit. Er is meer tijd om te koken, men is zoek naar meer gezonde en gevarieerde recepten. Die inspiratie wordt vooral online gezocht (69%). Het feit dat er reviews bij staan en uitleg video’s wordt genoemd als een belangrijk voordeel van online recepten.

Slidedeck.pdf (444,80 KB)